Villa Cafaggio Chianto Classico vuodelta 2007 on DOCG-viini (denominazione di origine, controllata e garantita). Chiantia pidetään Italian tärkeimpänä ja arvokkaimpana punaviinin tuotantoalueena. Chiantin viinit tehdään pääosin sangiovese-rypäleistä. Chiantia tehdään on Toskanan alueella, jonka alueella sijaitsevat mm. Firenzen, Pisan, Sienan, Praton, Livornon, Arezzon ja Grozzeton kaupungit.

V. 1716 Chiantin alueeksi määriteltiin Gaionen, Castellinan ja Raddan kylät. Vuodesta 1932 Chiantia alueiksi määrättiin seitsemän aluetta, jotka olivat: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano and Rùfina. Näistä Rufina sijaitsee Firenzen koillispuolella, Montalbano sijaitsee Firenzestä luoteeseen Pistoian kaupungin eteläpuolella,  Senesi sijaitsee lähellä Sienan alueella, Pisane taas Pisan alueela,  Aretini Arezzon alueella ja Fiorentini tietysti Firenzen alueella. Ensimmäiset maininnat Chiantista ovat 1200-luvulta. Ilmeisesti siellä on tehty viiniä jo roomalaisten aikana.

Gallo Nero eli punainen kukko on Chianti Classicon eli Chiantin alkuperäisellä alueella tuotetun viinin kaulassa. Merkki on tietysti sinänsä ristiriitainen, koska kukko on tyyppisesti Ranskan tunnus.

Villa Cafaggio on lähtöisin Panzanostaa, joka on etelään Firenzessä, tarkemmin sanoen Firenzen ja Sienan kaupunkien välissä eli Chianto Classicon alueella. Cafaggion chiantia kehutaan Alkon esitteessä seuraavasti: Täyteläiseksi, melko tanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, hennon mokkainen, mausteinen, kevyen nahkainen.
 

Minulle Cafaggion chianti oli pettymys. Maku oli kevyt. Viinillä ei ollut lainkaan jälkimakua. Mielestäni viini ei ollut täyteläinen. Hajukin oli ohut, aivan yhtä ohut kuin viinin makukin. Mieleen tulevat alkoholittomat viinit. Hinnastaan huolimatta tämä chianti jää jälkeen monesta valpolicellan viinistä. Cafaggio  maksaa 19 euroa. Tuote ei vastaa hintaansa. En voi suositella tätä viiniä kenellekään. Alkolla ei ole suurtakaan valikoimaan chianti-viineistä. Kaupan on 12 chiantia.

Vaikka Chiantia pidetäänkin Italian punaviinien ensisijaisena tuotantoalueena, olen valmis suosittelemaan valpolicella-viinejä.  Jos siis aiot ostaa chiantia, otakin sen sijasta vaikka seuraavia punaviinejä:Tommasi Ripasso Valpolicella, Capitel San Rocco Ripasso tai Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso. Niissä on makua ja jälkimakua. Ne ovat täyteläisiä, maistuvia ja hinnaltaan edullisempia. 
 

Viinimaailma on täynnä oletuksia, lupauksia, markkinointikikkoja,  huhuja, hienouksia, tyhjiä tuotemerkkejä ja pettymyksiä, mutta myös täynnä iloisia yllätyksiä. Juur silloin, kun odotat vähiten, saatatkin saada käsiisi maistuvan punaviinin. Chianti Cafaggio se ei kuitenkaan ole.