Annoin uudenvuoden lahjaksi Verrocchion Amaroneja. Viinintekijä on suhteellisen uusi. Siksi Verrocchion antaminen lahjaksi on pieni riski. Tässä tapauksessa riski kannatti.

Classico viittaa siihen, että viinin ainekset on kaikki tuotettu Valpolicellan alueella. Kysymyksessä on DOC-viini. (Denominazione di Origine Controllata).

Amaronen tuotantotapa poikkeaa normaalista. Korjatut rypäleet pannaan kuivumaan noin 2,5 - 3 kuukaudeksi oljille ennen kuin ne murskataan. Niistä haihtuu tämän prosessin aikana noin 30 % vettä ja sokerisuus lisääntyy. Rypäleinä käytetään Valpolicellan alueelle tyypillisiä corvinaa, rondinellaa ja molinaraa.

Verrocchion Amaronea on kypsytetty 24 kuukautta tammitynnyreissä ja 6 kuukautta pullossa.  Tuotantoprosessin tuloksena syntyy vahva viini, jonka alkoholipitoisuus on 15 %. Viinin maussa on runsautta, madeiraa ja mausteita.  Alkumakustelussa tunsin jopa sitruunan maun. Alko kehuu makua luumuiseksi ja kirsikkaiseksi.

Verrocchion Amaronesta ei ole enää pitkä matka Recioto della Valpolicellaan, joka on enemmänkin jälkiruokaviini. Reciotossa käytetään samoja rypäleitä.   

Viininvalmistaja tekee myös Ripassoa, tavallista Valpolicella sekä Soavea (valkoviini) ja Pinot Grigiota (valkoviini). Viininvalmistaja on valinnut yritykselleen nimen, joka on tunnettu varhaisrenessanssin taiteessa.  Andrea del Verrocchio (1435–1488) oli kuvanveistäjä, taidemaalari ja kultaseppä. Hänen oppilaitaan olivat mm. Leonardo da Vinci ja Sandro Botticelli.

Verrocchion Amarone on selvästi parempi kuin aiemmin maistamani Zenaton Amarone della Valpolicella Classico . Zenaton viini on hinnakkaampi, mutta siihen ei ole saatu Amaronelle luonteisia ominaisuuksia.

Suosittelen Amaronea heille, jotka pitävät vahvoista viineistä.  Amarone sopii hyvin maukkaiden juustojen kuten parmesanin, gryeren (vuohenmaidosta) ja port salutin kanssa.

Oikein säilytettynä Amarone pitää makunsa noin 10 vuotta. Pitkäaikaisessa  säilytyksessä viini kypsyy  parhaiten kyljellään ja pimeässä tilassa, jonka lämpötila on 10 - 13 asteen välillä. Tärkeintä on pitää huolta tasaisesta lämpötilasta.