Oma makuhermoni sanoo espanjalaisten punaviinien olevan voimakkaita. Espanja on täynnä viinintuotantoalueita. Suomalaisille tunnetumpia lienevät pohjoisen Rioja, läntinen Toro,  keskinen Valdepenas sekä läntinen Valencia, mutta Alkon valikoimassa on punaviinejä lähes kaikilta tuotantoalueilta aina baskialueilta eteläisen Malagaan asti.

Denominación de Origen Calificada (vastaa Italian DOCG - viinejä) tulee vain kahdelta alueelta: pohjoisen Riojasta ja koillisesta Prioratista.

Valtaosa Suomeen tuodusta punaviinista on DO eli Denominación de Origen viinejä.

Espanjan sisämarkkinoilla on kaupan monia laatua kuten VdlT-viinejä. Vino de la Tierra tarkoittaa siis sitä, että viinillä ei ole DO-merkintää, mutta se on tietyltä tuotantoalueelta.

VC-merkintä taas tarkoittaa Vino Comarcal:ia eli paikallista viiniä, johon ei kohdistu minkäänlaisia tuotantovaatimuksia.

Ja vielä on VdM eli Vino de Mesa eli pöytäviini, joka on tehty luokittelemattomalla alueelle ja on tarkoitettu arkikäyttöön.

Espanjalaisissa viinipulloisa on merkintöjä vielä siitä, kuinka pitkään viiniä on kypsytetty. Cosecha tai Añada tarkoittaa tuoretta viiniä, jota ei juurikaan ole kypsytetty. Vino Joven tarkoittaa hieman kypsytettyä viiniä. Grianza tarkoittaa 2 vuoden kypsytystä sekä 6 kuukauden kypsytystä tammitynnyreissä. Reserva viittaa 3 vuoden kypsytykseen, josta vähintään vuosi on kypsytystä tammitynnyreissä. Gran Reserva tarkoittaa 5 vuoden kypsytystä, josta 2 vuotta tammitynnyreissä.

Yleisimpiä espanjalaisia rypälelajikkeita ovat:

Tempranillo on alkuperäinen espanjalainen rypälelaatu. Rypäleen nimi viittaa sanaan temprano = varhain. Tempranillo siis kypsyy viikkoja varhemmin kuin muut rypälelajikkeet. Tempranilloa käytetään laajasta Espanjassa ja nyttemmin se on levinnyt myös Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja Etelä-Afrikkaan. Tempranilloa on hyvä kypsyttää tammitynnyreissä muutamia vuosia vaikka se saattaa maistua tuoreenakin. Garnachaa käytetään yleisesti Espanjassa ja myös Ranskassa. Se vaatii kypsyäkseen varsin kuuman ja kuivan ilmaston. Rypäle on myöhäinen eli se valmistuu viimeisten joukossa.  Mausteikas rypälelaji. Muita runsaasti käytettyjä lajikkeita ovat Bobal, Graciano, Palmino, Malbec, Mazuelo, Monastrell, Caiño ja Carinena.

Muutamia suosituksia:

Tiempo Briego (2003) on 100-prosenttisesti Tempranilloa (17,36 €). Voimakas DO- viini. Tuotettu keskisessä Espanjassa Ribera del Dueron alueella lähellä Riojaa.

Lan Gran Reserva (2003) tempranilloa, carnachaa ja mazueloa.(19,99€). Ei niin voimakas DOCa-viini. On siis kypsytetty 5 vuotta tynnyreissä ja vähintään 2 vuotta tammitynnyreissä. Riojan alueen viini.

Ja jos rahaa on, niin vielä Marqués de Arienzo Reserva Especial (2002) (26,90 €), jossa Tempranilloa ja Gracianoa. Riojan alueelta.